Solbeskyttelse, solcreme og after-sun

På vores breddegrader får vi fra det tidlige forår en stor mængde UVA og UVB stråler fra solen. Solens stråler er som udgangspunkt gavnlige både psykisk, men også fysisk ved at solens stråler gør kroppen i stand til at producere den livsvigtige D-vitamin, som vi dårligt kan optage gennem maden og kun nogenlunde kan optage gennem særlige D-vitamin cremer. Denne tekst omhandler imidlertid de farlige stråler og beskyttelsen ved brug af solcreme. Læs mere om solcreme under produkterne.

 

Solens UVA og UVB stråler.

Solens lys indeholder synligt og usynligt lys i forskellig bølgelængde, noget af dette lys kaldes ultraviolet og det ligger uden for vores synsfelt. Faktisk har ultraviolet lys forskellig bølgelængde og derfor virker de forskellige stråler forskelligt. UVA-stråler påvirker vores hud og den bliver mørkere, det er faktisk hudens forsøg på at beskytte sig mod strålingen. Hudens DNA nedbrydes og over tid øges risikoen for at udvikle. UVB-strålerne påvirker hudens elasticitet og dermed fremskyndes hudens aldersforandring ved udvikling af rynker.

Hvad er UV-indeks?

Når vi ser vejrudsigten på TV, så får vi i perioder en information om UV-indeks og det er et udtryk for hvor mange af solens UV-stråler som rammer vores område, tallet er i øvrig meget afhængig af solens stilling på himlen og derfor forskelligt fra årstid til årstid. UV-strålingen er højest fra april til september og fra middag til midt på eftermiddagen. Verdenssundhedsorganisationen WHO har defineret UV-indekset som lyder på en skala fra 0 til 11, hvor 0-2 er ingen eller lav risiko, 3-7 er moderat til høj risiko og 8-11 er meget høj risiko. Vil du vide, hvor stor det eksakte UV-indeks er, så findes der flere App’s som kan give denne information

Hvad skal jeg bruge UV-indeks til?

UV-indekset fortæller i tal hvor meget din hud påvirkes af UV stråler, men da vores hud er meget forskellig og opdelt i 5-6 forskellige hudtyper, så påvirker strålerne os forskelligt. Derfor er denne vejledning ikke en vejledning i hvilken solbeskyttelsesfaktor du skal anvende. Du kan sikkert genkende den sarte type, som er den typisk nordiske type med blå øjne, naturlige fregner og blond eller rødt hår. På en da med relativ højt UV-indeks er der faktisk risiko for solskoldning allerede efter 15-20 minutter i solen først på eftermiddagen. Det er tankevækkende, at skoldningen kan indfinde sig så hurtigt.

Hvilken solbeskyttelsesfaktor skal jeg vælge?

Som udgangspunkt skal du vælge så høj faktor som muligt men i erkendelse af, at vi opfatter solgylden eller solbrun som et ideal og kønt, så er det ikke helt så enkelt og derfor kommer der ikke en anbefaling herfra. Husk at selv med en solfaktor som passer til din hudtype og den tid du opholder dig i solen, så sker der skader og en nedbrydning af huden eller dens elasticitet, derfor bør du afslutte solbadningen med en aftersun eller andet tilsvarende produkt. Har du fået solskader så fasthold behandlingen i flere dage. Læs mere, følg dette link til dette special produkt fra Beaute Pacifique, Super 3 Booster.