Opvasketabs

Opvasketabs er sammen med afspændingmiddel og fint salt til opvaskemaskinen nødvendig for at skabe den balance, som sikrer en effektiv vask. Opvasketabs alene er ikke tilstrækkelig. 

Skal jeg vælge all-in-one opvasketabs?

Du kan finde opvasketabs med mærkning ”all-in-one” som skal forstås som, at du ikke behøver at bruge fint salt til opvaskemaskinen og heller ikke afspændingsmiddel. Dette er imidlertid en sandhed med modifikationer, for sandheden er, at de fleste i Danmark bor steder, hvor vandet er hårdt, hvilket vil sige at det har et højt kalkindhold. Når indholdet af kalk er højt, så slår indholdet af salt og afspændingsmiddel i en opvasketabs ikke til.

Skal jeg bruge fint salt til opvaskemaskinen eller groft salt.

Langt de fleste bruger fint salt til opvaskemaskinen, men faktisk er det underordnet. Salt er i bund og grund bare salt og saltet opløses i opvaskemaskinens beholder. Du bruger hverken mere eller mindre salt. 

Skal jeg skylle porcelæn af inden jeg fylder opvaskemaskinen?

Ja, du skal med opvaskebørsten fjerne fastsiddende skidt fra kartofler, ris og pasta. Nej, du skal ikke vaske eller skylle almindelige madrester af inden de placeres i vaskemaskinen. Opvaskemaskinen er indstillet til at fjerne skidt af alle slags med en balanceret tilførsel af opvasketabs, salt og afspændingsmiddel. Skyller du servicen rent eller vasker det værste af, så kommer der en ubalance og porcelænet bliver ikke nødvendigvis ikke så rent og stribefrit. Er du lang tid om at fylde opvaskemaskinen op, så kan det være en god idé at skylle af for at undgå, at madresterne kommer til at lugte. Opvask i opvaskemaskine er billigere end håndopvask.

Ting som ikke tåler maskinopvask:

  • Glas med guldkanter eller malet mønster.
  • Malet porcelæn som ikke har fået en dækkende glasur.
  • Krystalglas og fine glas.
  • Træredskaber som revner eller opløses.
  • Bestik med ben. 
  • Grillbestik og skarpe knive som bliver sløve.
  • Visse beholdere af plastik kan ikke tåle høje temperaturer.
  • Visse gryder og pander, og visse typer af låg.
  • Gryder og fade af aluminium og kobber.
  • Hvis hundens madskål skal med i opvaskemaskinen, så skal du vaske ved en høj temperatur så bakterierne bliver dræbt

Er det billigst at vaske op i hånden eller i opvaskemaskinen?

Det er som udgangspunkt langt billigere at vaske op i opvaskemaskinen frem for i hånden. Selvfølgelig kan du vaske en pande eller en tallerken af i hånden, men til dét åbnes for den varme hane og mange liter vand løber igennem hanen inden du er færdig. Når du samler lidt glas og service, så sparer du en masse varmt vand og fylder du opvaskemaskinen og bedt fyldt helt op, så er der mange penge at spare.

Hvordan undgår jeg glaspest?

Det enkle svar er håndopvask. Har du fine dyre glas, så skal du vaske dem op i hånden, medmindre du har en nyere opvaskemaskine f.eks. Siemens som med deres Zeolith maskiner og et særligt glas vaskeprogram garanterer, at glassene ikke får glaspest. Langt de fleste opvaskemaskiner kan justeres til vandets hårdhedsgrad så tjek det lige. Skalaen for hårdhed går fra 0-30 hvor 0-8 er blødt hvilket er udbredt fra Ringkøbing ind mod Silkeborg, 8-12 som er mellemhårdt er gældende i store dele af Jylland, men langs den jyske østkyst, Fyn og Sjælland er der hårdt vand 12-24. Nogle steder i København er vandet ligefrem meget eller særdeles hårdt.

Hint: Selvfølgelig skal du bruge en god opvaskebørste måske en med skrabekant, så klik her på opvaskebørster og se vores udvalg.