Opvaskebørster

Vælg den rigtige opvaskebørste og vær opmærksom at ingen opvaskebørste er perfekt for ingen kan det hele. Har du behov for en opvaskebørste til de fine chanpagneglas eller til at fjerne fastsiddende madrester i bunden af gryden?

Universal opvaskebørster

Opdeler vi opvaskebørster i et par hovedkategorier, så har en universal opvaskebørste et rundt hoved og enten bløde eller hårde strå. Hos Vikan er de mørke strå bløde og de hvide hårde. Hos Meraki, som kun fås med hårde strå, er de sorte strå hårde.

Hårde strå er gode til den almindelige opvask af service og porcelæn, men mindre gode til glas og ikke anbefales værdig til de fine porcelæn med guldkanter og de fine vin og champagneglas. 

Bløde strå kan bruges til den almindelige opvask af alt service, porcelæn og glas, men kommer til kort overfor fastsiddende skidt.

Opvaskebørster til det fine

Til smalle drikkeglas og det fine porcelæn anvendes en opvaskebørste med mange og fine hår og til champagneglas vælges en smal børste med bløde strå som kan nå glassets bund. De mange fine hår gør, at opvaskemidlet let og hurtigt kommer i berøring med hele overfladen og derved opløses fedt, sukker og andet snavs. De bløde strå slider ikke i samme grad som de hårde på dekorerede glas og porcelæn og på guldkanter. 

Hvorfor er der streger på glasset?

  • Opvaskevandet har været for koldt.
  • Du har brugt for lidt eller for meget opvaskemiddel. 
  • Opvaskebørsten er for grov, altså stive børstestrå.
  • Opvaskebørsten har været brugt til afvaskning af fedtet porcelæn eller gryder. 
  • Viskestykket er fugtigt eller beskidt. 

Opvaskebørster til de grove

Brug altid en opvaskebørste med stive strå og til fastkogt eller fastbrændt mad kan du med fordel anvende en opvaskebørste udformet med en skrabekant. Det er uundgåeligt, at kartofler, ris, pasta eller andet fra tid til anden sætter sig fast i bunden af gryden eller grillfadet og selvfølgelig kan de skrubbes af. 

Du bør selvfølgelig straks sætte gryden i blød, men hvis det er for sent eller maden er brændt på, så start med at skylle det værste af og sæt så gryden eller fadet i blød gerne 15-20 minutter. Kom lidt opvaskemiddel i vandet. I andet godt råd er at komme lidt skuremiddel eller skurepulver og skrub med enten en stiv opvaskebørste eller en grydesvamp.

Fugebørster og inventarbørster

En type børste som minder om en opvaskebørste, er den type som kaldes en inventarbørste eller fugebørste. Du kan naturligvis bruge din stive opvaskebørste til andet end opvask, men op imod en inventarbørste med hårde og korte børstestrå, så kommer de fleste opvaskebørster til kort. En inventarbørste bruges til rengøring og rens af fuger på gulve og i vådrum og til at fjerne kalkrester omkring vandhaner, her gerne sammen med et par dråbe kalkfjerner. 

Klik her for link til opvaskemiddel og til rengøringsklude.