Opvaskemiddel, opvaskebørster, opvasketabs - Til køkkenet og opvask.

Til opvask anvendes enten et økologisk opvaskemiddel eller et almindeligt middel opløst i varmt vand. Formålet er at opløse fedt og fjerne snavs. Der findes en del produkter på markedet og nogle af disse indeholder uønsket eller kritisk kemi f.eks. allergifremkaldende stoffer. I vores sortiment finder du kun økologisk opvaskemidler uden de kritiske stoffer, men nogle af opvaskemidlerne indeholder naturlige æteriske olier, som får midlet til at dufte frisk og behageligt.

Til opvask skal du også bruge en god opvaskebørste. Vi har den testvindende Meraki opvaskebørste i vores sortiment og en del af det store sortiment af Vikan opvaskebørste. Når det er Vikan, så bruges opvaskebørste med hvide strå til det grove og sorte strå til det fine, altså glas og finere porcelæn.

Opvaskemaskiner og skylle af før opvask.

Et godt klassisk spørgsmål er om man skal bruge opvaskebørsten og lige hurtigt skal tage det værste skidt inden tallerknerne sættes ind i opvaskemaskinen eller man blot skal skylle under rindende vand. Svaret er nej – nej og alligevel lidt ja.

En opvaskemaskine er designet til at vaske beskidte glas, bestik og porcelæn rent. Processen sker ved brug af opvarmet vand, opvasketabs, filtersalt og afspændingsmiddel. Processen starter med at indholdet i opvaskemaskinen bliver spulet godt og grundigt igennem, derefter opløses fastsiddende skidt af de aktive stoffer i de opvasketabs du anvender, herefter skylles og tørres indholdet. Som udgangspunkt skal du ikke vaske eller skylle tingene før maskinopvask. Men der er dog undtagelser.

Pasta, ris og kartofler har det med at sætte sig godt fast, så har du det på tallerknerne eller i gryderne, så kan du med fordel lige bruge børste til at løsne madresterne, men eller skal du lade opvaskemaskinen klare resten.

Skyller du tallerkner, gryder og andet af før opvasken, så bruger du masser af varmt vand, det koster penge og koster på vores CO2 regnskab, du vinder intet ved det.

Hvordan undgår jeg glaspest?

Det enkle svar er håndopvask. Har du fine dyre glas, så skal du vaske dem op i hånden, medmindre du har en nyere opvaskemaskine f.eks. Siemens som med deres Zeolith maskiner og et særligt glas vaskeprogram garanterer, at glassene ikke får glaspest. Langt de fleste opvaskemaskiner kan justeres til vandets hårdhedsgrad så tjek det lige. Skalaen for hårdhed går fra 0-30 hvor 0-8 er blødt hvilket er udbredt fra Ringkøbing ind mod Silkeborg, 8-12 som er mellemhårdt er gældende i store dele af Jylland, men langs den jyske østkyst, Fyn og Sjælland er der hårdt vand 12-24. Nogle steder i København er vandet ligefrem meget eller særdeles hårdt.

All-in-one opvasketabs.

Fabrikanter som sælger opvasketabs og fortæller, at med dem så behøver du ikke bruge filtersalt fortæller kun en del af sandheden. Ja disse opvasketabs indeholder salt, men i hårdt vand, hvilket vil sige det meste af Danmark, så skal der suppleres med filtersalt.   

Hvordan fjerner jeg te render fra kopper?

Rende af te har en tendens til at sætte sig godt fast på indersiden af krus og kopper og det kan afhængig af glasuren være vanskeligt at fjerne, ja selv opvaskemaskinen giver fortabt. Forklaringen er den at farvestoffet i te binder sig til kalken i vandet, så når teen bliver drukket, så bliver lidt hængende på kanterne. Inden du sætter de brugte tekrus i opvaskemaskinen, så kan du enten lige køre en grydesvamp rundt eller hvis du har lidt mælkesyre stående i skabet, så kom et par dråber i kruset og kør en tur rundt med opvaskebørsten, så bliver de helt rene.

Afkalkning af opvaskemaskinen.

Som det fremgår af et tidligere afsnit, så er der hårdt eller meget hårdt vand i store dele af Danmark. Det anbefales, at du med jævne mellemrum afkalker din opvaskemaskine med opvaskemaskinerens tabs fra f.eks. Dr. Beckmann. Klik på link til opvaskemaskinerens.