Tips og tricks til fodbehandling

Fodfil, Fodhøvl og Fodpleje

Fodpleje kræver det rigtige udstyr og den rigtige teknik. Under disse produkter finder du en mere udførlig beskrivelse af hvordan du selv kan pleje dine fødder og få et godt resultat. Fodpleje kræver ikke meget og for nogle få hundrede kroner og en halv time arbejde, så er du i mål med første etape.

Hård hud på fødderne

Fodpleje handler for de fleste om hård hud under hælene og lidt på den forreste del af foden og på tæerne. Vi taler som udgangspunkt om tre forskellige typer værktøj, som anvendes enten ved forskellige lag af hård hud.

  • Fodhøvl. En fodhøvl anvendes når du har et tykt lag hård hud på hælene og måske så meget at huden sprækker. Høvlen trækken hen over den hårde hud og stykker på størrelse med en negl skrælles af. En forhøvl har en sikkerhedsordning, så du ikke skærer ned i den hårde hud men på langs. Men stop når huden bliver ensartet og blød, så undgår du blødning.
  • Fodrasper. En fodrasper anvendes når du har et tyndere lag hård hud. Du kan også bruge forhøvlen på hælen og kombinere med fodrasperen. Under alle omstændigheder er fodrasperen lettere at arbejde med i forfoden. En fodrasper har en tilbøjelighed til at efterlade lidt løst hud.
  • Fodfil og pedicuresten. En fodfil bruges til dels til efterbehandling efter fodhøvl og fodrasper, dels almindelig forebyggelse og pleje af fødderne. Fodfilen filer det øverste hudlag bort og bruges den efter fodhøvlen og fodrasperen så udjævner den huden efter den grovere behandling.
  • En pedicuresten fungere på samme måde som en fodfil, men nogle finder den mere handy.

Pleje efter hård hud er fjernet Har du brugt en fodhøvl eller fodrasper, så har du formodentlig fjernet flere millimeter af hård hud. Den hårde hud vil genskabe sig, hvis ikke du griber ind, for der er en grund til at hård hud opstår.

  • Forkert kost og fodtøj. En sund livstil med varieret kost giver sig udslag i et generelt bedre helbred, pænere og renere hud og med en god fugtbalance i kroppen mindskes dannelsen af hård hud. Fodtøj kan sidde for snævert eller for løst og give hård hud.
  • Indtørring af fødder. Efter behandling med fodhøvl og fodrasper skal fødderne have masser af fugt. Brug en fodolie gerne 1-2 gange om dagen i den første uge, mindre kan også gøre det, derefter skifter du til en fed fodcreme.

HUSK, at brug af fodhøvl og fodrasper ikke er nødvendigt mere end 1-2 gange om året. Du må gerne bruge en fodfil eller pedicuresten oftere og altid i kombination med en fodcreme. Danner du meget hård hud, så behandling kræver oftere, så tal med din læge eller en fodterapeut om problemet.